Kenswed Academy

KENSWED ACADEMY

Kenswed Academy är en gymnasieskola ämnad för utsatta ungdomar i Nairobi, Kenya. Generellt är det ungdomar som bor i slummiljö, inte har råd att betala skolavgifter och har mycket fattiga föräldrar.


Skolan startade 2011 med ca 50 elever. Nu består den av nästan 300 elever och har 15 lärare och 8 andra i personalstyrkan (vaktmästare, kökspersonal och kurator). Dessutom hjälper några alumner till med vissa arbetsuppgifter mot en mindre ersättning. Löner och övrig drift finansieras av bidrag från privatpersoner, företag och stiftelser från Sverige. Eleverna betalar endast en mindre månadskostnad som täcker maten.

Första klassen tog studenten 2015 och sedan dess har flera elever börjat på universitetet. Det är härligt att se att utbildningen leder eleverna vidare mot nya mål och mot en ljusare framtid!


Under 2017 blev skolan ett internat. De 44 mest utsatta tjejerna får bo på området på vardagar och sover i sovsalar. Det har även borrats en vattenbrunn som nu försörjer skolan med vatten och distribuerar även vatten till boende i närområdet.


Under hösten 2018 invigdes en mödravårdsklinik bredvid skolan. När den öppnar kommer man erbjuda mödravård före och efter födsel samt allmän hälsovård och sexualundervisning för unga.


Marken  ägs av den före detta löparprofilen Isaac Macharia, som brinner för att hjälpa ungdomar och familjer ur fattigdom. Isaac är djupt involverad i skolan och besöker den kontinuerligt för att prata med lärarna och inspirera elerverna.


Kenswed drivs som ett fristående projekt i Global Relations och i nära samråd med huvudfinansiären Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Facebook: Kenswed Academy


Instagram: KenswedAcademy