Kenswed Academy

KENSWED ACADEMY

Kenswed Academy är en gymnasieskola ämnad för utsatta ungdomar i Nairobi, Kenya. Generellt är det ungdomar som bor i slummiljö, inte har råd att betala skolavgifter och har mycket fattiga föräldrar.


Skolan startade 2012 med ca 50 elever. Nu består den av 300 elever fördelat på åtta klasser. Förutom personalstrykan med lärare, kökspersonal, vakmästare och kurator så hjälper några alumner till med vissa arbetsuppgifter mot en mindre ersättning. Löner och övrig drift finansieras av bidrag från privatpersoner, företag och stiftelser från Sverige. Första klassen to examen 2015 och sedan dess har flera elever börjat på universitet och yrkeshögskola. 29 av dessa får sponsring för vidareutbildningen. Det är härligt att se att utbildningen leder eleverna vidare mot nya mål och mot en ljusare framtid!

Under 2016 färdigställdes en vattenbrunn vilket innebär att Kenswed är självförsörjande på vatten. Vi distribuerar även vatten till boende i närområdet.


2017 blev skolan ett internat. Idag bor där 135 flickor och tillhandahålls sängar och rena lakan och de får även lära sig att tvätta kläder och vikten av god hygien. Vi bistår även med boende åt 35 hemlösa pojkar.


I juni 2019 öppnade "Kenswed Hospital", en hälso- och mödravårdsklinik. Syftet är främst att erbjuda gravida vård före förlossning, sexualundervisning för unga och allmän hälsovård.


Under 2020 planeras det att byggas och starta en yrkeshögskola i anslutning till Kenswed. Till en början ska fokus vara på utbildningar inom IT, elektriker, målare & rörläggare och mode & design. 


Marken  ägs av löparprofilen Isaac Macharia, som brinner för att hjälpa ungdomar och familjer ur fattigdom. Isaac är djupt involverad i skolan och besöker den kontinuerligt för att prata med lärarna och inspirera elerverna.


Kenswed drivs som ett fristående projekt i Global Relations och i nära samråd med huvudfinansiären Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Facebook: Kenswed Academy


Instagram: KenswedAcademy